Et gensyn med SkoleIT Event
28.marts 2022

Til SkoleIT Event var skolefolk fra hele landet inviteret til at sætte fokus på den digitale fremtid. Dagen havde fokus på efterskolerne, men temaerne er også aktuelle for andre frie skoler.

Læs her hvad der blev annonceret i løbet af dagen. 

SkoleIT Event 2022 - coverbillede

Gode råd, spørgsmål og nye muligheder

Dagens program var sammensat af forskellige bidrag. Google fortalte om det mulige og umuliges kunst. Sikker Digital delte praktiske værktøjer til IT-sikkerhed og SkoleIT-holdet bød ind med forskellige indslag.

Der var tid til at tale sammen og dele erfaringer, og der blev vendt og drejet nye muligheder ved bordene. 

Sæt d. 1. April 2025 af til SkoleIT Event

Højdepunkterne

Kig ind i fremtiden med Google

/ Jesper Knoop-Henriksen

Sikkerhed med SkoleIT

/ Nikolai, Martin Andersen og Svend Emil

Digital sikkerhed med
Sikker digital

/ Jens-Ole Sangild Kværnø

Kom med ind i maskinrummet hos SkoleIT

/ Mikkel, Allan, Martin Andersen og Martin Thomsen

Billeder fra dagen

Tryk på et billede for at se det i fuld størrelse.

Tilmeld dig
SkoleIT Event 2025

Kig ind i fremtiden med Google

/Jesper Knoop-Henriksen

Jesper Knoop-Henriksen gav et indblik i Googles tilgang til viden og læring. Han arbejder som Head of Google for Education i Danmark, Island og de baltiske lande, og han er en del af de drivende kræfter i Google i Danmark.

Google arbejder for at samle og dele viden, styrke innovation og rykke grænserne for den teknologiske udvikling. Et af Googles innovationsprincipper er at have en sund skepsis over for det umulige. Der bliver hele hele tiden afprøvet idéer og udviklet nye produkter, værktøjer og funktioner. Det sker bl.a. i Google Workspace for Education, som understøtter både det virtuelle og fysiske klasseværelse. Sammen med Chromebooks skaber det gode rammer for at lære, undervise, arbejde og samarbejde.

To år med corona har vist, at læring finder sted overalt. Undervisningssituationer kan være på skolen, hjemmefra eller andre steder. Det kan være selvstændigt, gennem gruppearbejde eller som samlet klasse eller hold. Uanset form, fag og formål, så arbejder Google for at alle får adgang til gode læringsoplevelser. 

“Practice sets” er et nyt tiltag, der støtter elevernes læringsproces med interaktive opgaver. Her er det muligt at lave PDF’er om til interaktive opgaver,  modtage snapsshots af elevernes proces og få indsigter i realtid. Eleverne får automatisk hints og forslag til videoer, som kan hjælpe dem mod det rigtige svar undervejs i deres arbejde. Google står bag videoerne og har brugt mange kræfter på at producere dem. Indtil videre findes videoerne kun på engelsk. Beta versionen af de interaktive opgaver er på vej til Google Classroom. 

Læs mere og se en kort videointro

Snart bliver det muligt at åbne en ny skabelon i et Google Docs dokument. Her kan I udfylde informationer, dele idéer og stemme om forslag. Det er hurtigt og let at linke til ressourcer og tildele opgaver til hinanden. Alt sammen i det samme dokument.

Læs om flere funktioner og se videointro

Et nyt værktøj giver elever og undervisere mulighed for at tage screenshots og lave skærmoptagelser. Fx for at vise eller optage instruktioner til elever eller klassekammerater. Det er nemt at redigere og dele billeder og videoer, og du bestemmer selv om det skal gemmes lokalt på din Chromebook eller direkte på Google Drev. 

Samtidig er det blevet nemmere at holde styr på links, opgaver og andet materiale. En ny udklipsholder husker de sidste fem ting du har kopieret – også med formatering. Du kan nemt og hurtigt sætte ting ind i dine dokumenter eller beskeder helt uden at skifte mellem faner.

Over 50 millioner elever og undervisere over hele verden bruger Chromebooks.

I 2021 var det den mest populære enhed i grundskoler på et globalt plan, og snart kan det blive endnu flere. Nu er styresystemet Chrome OS Flex kommet på banen og det gør det muligt at transformere gamle Windows, Mac og Linux maskiner fra en tung og langsom computer til en hurtig Chromebook. 

Når du installerer Chrome OS Flex, forlænger du din gamle computers levetid og behøver ikke at investere i en ny Chromebook for at kunne bruge Googles styresystem.

Læs mere 

Er du interesseret i læring, teknologi, videndeling og Google produkter? Så bliv en del af GEG Denmark. Et uafhængigt netværk af undervisere og folk med interesse i it og uddannelse. 

Tilmeld dig her

Sikkerhed med SkoleIT

/ Nikolai, Martin Andersen og Svend Emil

Nikolai, Martin Andersen og Svend Emil fra SkoleIT-holdet gav eksempler på hvordan vi arbejder med IT-sikkerhed, når vi designer og videreudvikler vores løsninger. Det glæder både sikkerhedsprincipper, netværksdesign og sikring af persondata.

Alle løsninger tager udgangspunkt i sikkerhed fra start. Et princip der også kaldes ‘Security by design’. Helt fra idéfasen til design af en ny løsning, en opdatering eller en ny funktionalitet, tænker vi sikkerheden ind. Vi gør os umage for at ramme en balance mellem sikkerhed og brugervenlighed. De sikkerhedstiltag som vi implementerer skal give tryghed – helst uden at besværliggøre hverdagen.

Vi bygger vores sikkerhedsarbejde på struktur og standardisering med rammeværktøjet ISO27000. Det betyder i praksis, at vi holder vores arbejde og drift op imod 110 tekniske og organisatoriske kontroller, fordelt på 14 forskellige kontrolområder. Det handler blandt andet om medarbejdere, hardware, software, leverandører og kommunikation. Alt fra fysiske alarmsystemer på vores kontor, valg af krypteringsstandarder og beredskabsplan. Sker der ændringer i retningslinjer eller gældende lovgivning, så handler vi på det.

Et professionelt netværk tager både højde for hastighed og sikkerhed. Vores netværksdesign opdeler skolens elever, ansatte og gæster, og isolerer dem fra hinanden i hver deres boble. Vi har implementeret et ekstra lag sikkerhed, så enheder i samme boble ikke kan inficere hinanden, en såkaldt peer-to-peer blokering. Skulle det ske at en elev bliver ramt af ransomware, så vil den inficerede enhed være begrænset til sin egen mini-boble og vil derfor ikke være i stand til at smitte andre elever.

Alle brugere på skolens netværk er beskyttet af et DNS filter, der automatisk blokerer trusler udefra. Filteret indekserer løbende nye og kendte hjemmesider, som har til formål at sprede virus, dele ulovligt indhold eller franarre personlige oplysninger. 

Opdateringer er alfa og omega for IT-sikkerhed. Det gælder både skolens firewall og den øvrige IT-infrastruktur. Vi kvalitetssikrer opdateringerne i vores testlab, hvor vi afprøver opdateringerne, inden de bliver udrullet. Det giver os mulighed for at opdage minde fejl eller mangler og tage kontakt til producenter, inden vi går videre med opdateringerne.

SkoleIT Hosted Kontor er designet til at sikre jeres data, så ingen uvedkommende har adgang, og I lever op til GDPR. Samtidig giver det dig hurtig og sikker adgang til alle dine dokumenter og programmer. Når som helst og hvor som helst.

Digital sikkerhed

/Jens-Ole Sangild Kværnø - Sikker digital

Jens-Ole Sangild Kværnø fra Sikker digital talte om IT-sikkerhed i forhold til efterskoler og frie skoler. Han gennemgik hvordan man som skole kan arbejde med sin IT-sikkerhed, få et overblik over nødvendige tiltag og lave en risikovurdering ud fra skolens størrelse og profil. 

Når det handler om IT-sikkerhed er frie skoler sammenlignelige med små og mellemstore virksomheder. Frie skoler kan derfor med fordel bruge råd og værktøjer fra Sikker digital, og de bidragsydere de peger på. Dette gælder også, selvom der står “virksomheder” i deres materialer.

Basal IT-sikkerhed kan samles under syv forskellige punkter. Det gælder tekniske tiltag som opdateringer af programmer, antivirus og backup, men også handlinger og beslutninger hos ledelse, administration og medarbejdere. Tænk over hvem der skal have adgang til skolens data, udvis sund skepsis over for mails og tal med jeres IT-leverandør.

Læs de syv gode råd om IT-sikkerhed

Tjek din skoles IT-sikkerhed og tag testen “Sikkerhedstjekket” fra virk. Du bliver ledt igennem 5 intro spørgsmål og dernæst 17 spørgsmål fordelt på 5 temaer. Dine svar genererer en unik rapport, som viser hvor det er allermest vigtigt at sætte ind for at styrke IT-sikkerheden på din skole. 

Sikkerhedstjekket er anonymt, og værktøjet er designet til at hjælpe IT-sikkerhed på vej.  Det er kun dig, der kan se resultatet fra sikkerhedstjekket, og dine svar bliver ikke gemt. 

Gå videre til Sikkerhedstjekket

Tag stilling til forskellige risikoscenarier med Erhvervsstyrelsens IT-risikovurderingsværktøj. Du får hjælp til at danne dig et overblik over hvilke sårbarheder og risici, der kan være forbundet med din skoles netværk, enheder, brugere, data og de apps og tjenester, I bruger. 

 

Når du har svaret på spørgsmålene, kan du downloade et regneark med skolens risikovurdering. Her kan du se, på hvilke områder I har de største risici, og få vejledning til, hvad I kan gøre for at styrke jeres IT-sikkerhed. 


Gå videre til  Erhvervsstyrelsens IT-risikovurderingsværktøj

Vi anbefaler at besøge sikkerdigital.dk hvor du kan finde flere gode råd og værktøjer.

Kom med ind i maskinrummet hos SkoleIT

/ Mikkel, Allan, Martin Thomsen og Martin Andersen

Mikkel, Allan, Martin Thomsen og Martin Andersen fra SkoleIT-holdet bød indenfor og fortalte om SkoleIT’s kultur og arbejde. Samtidig løftede de sløret for de nyeste udvidelser og løsninger.

De seneste skud på stammen er blandt andet et forbrugsoverblik, der afdækker printmønstre, en øget sikkerhedsindsats for alle ansattes og elevers enheder samt telefoni, der gør det muligt at lave sin private smartphone om til en arbejdstelefon ved at bruge en app.

Og så er der godt nyt til skoler med spilleglade elever, der gerne vil tage spillekonsoller med hjemmefra og have serverkraft til at lave eSports turneringer mod andre skoler. 

Nu bliver det muligt at få overblik over hvor meget I printer på skolen, hvordan det er fordelt mellem ansatte og elever samt hvilke printere, I bruger mest.

I kan dykke ned i detaljer og sammenligne perioder. Det er især et værdifuldt værktøj, hvis I ønsker at mindske jeres papirforbrug og lave nye printtraditioner.

Har I SkoleIT Netværk, kan I følge med i jeres print data med Smart App’en. Det koster ikke ekstra og er inkluderet i jeres abonnement.

Computere, tablets og smartphones spiller en stor rolle i skolens sikkerhedssetup. Nu kan I sikre et højt sikkerhedsniveau uanset mærke og styresystem med SkoleIT Enheder. 

Alt indhold bliver krypteret og det er kun dig, der kan logge ind og få adgang til data på din maskine. Hvis den bliver væk eller stjålet, så er din data stadig sikker, og enheden vil være ubrugelig for uvedkommende.

SkoleIT Enheder sikrer de ansattes udstyr, og SkoleIT Enheder + giver samme databeskyttelse til jeres klassesæt, delemaskiner på lærerværelset og elevers computere. 

Læs mere og sammenlign udgaver

Vi lancerer SkoleIT IP-telefoni. En ny telefoniløsning der åbner for en lang række af muligheder, der kan lette jeres hverdag. Fx kan du ringe fra skolens nummer fra din egen telefon. En app gør nemt og hurtigt din smartphone til en softphone, så du kan bruge den som arbejdstelefon uden bruge eller udlevere dit eget nummer.

Læs om flere funktioner

På SkoleIT Netværk bliver det snart både hurtigt og nemt at tilføje elevernes konsolenheder til et særskilt netværk med SmartApp’en. Hvis I ønsker det, kan eleverne også tilføje deres enheder selv, hvorefter skolens IT-ansvarlige kan godkende adgang. 
KONSOL netværket følger skolens Elevnet. Det betyder, at elevernes medbragte enheder kun har netadgang, når Elevnettet er åbent.

I får også mulighed for at udvide jeres SkoleIT Netværk med plads til eSport. Det giver jer et stærkt udgangspunkt for at mødes i CS:GO og Minecraft, spille på lynhurtige servere og lave træningskampe og turneringer med andre skoler. Vores servere kører på grøn strøm i danske datacentre.

Tak for din tilmeldning
Du vil modtage en mail, når vi har nyt om SkoleIT Event