Et gensyn med
SkoleIT Event 2024

Til SkoleIT Event 2024 satte vi tid af til at dykke ned i debatten om skærmbrug, digitalisering og kompetencer til fremtiden.

Her er hvad der skete

Vejen fra digitaliseringsoptimisme til digital realisme

Mads Vestergaard

Den digitale udvikling har givet os ubegrænset adgang til informationer og skabt nye muligheder for at dele viden og skabe relationer. Nu er det vigtigt, at vi også er opmærksomme på hvordan det påvirker os og vores demokrati.

Vores brug af digitale services er ikke gratis
Mads påpeger at digitalisering er også forretning. Der er kræfter bag, der ønsker noget fra os og høster vores tid og oplysninger gennem vanedannende design og datadrevet overvågning. Hvis noget er gratis, betyder det at vi betaler med vores data og vores opmærksomhed.

Der er forskel på skærmbrug: smartphones er værst
Forskning viser os, at smartphones skaber den største mistrivsel hos børn og unge (Jonathan Haidt m.fl.). Mads mener at det hænger sammen med tilgængelighed og vanedannende mobilapps og sociale medier. Derfor ser han gode argumenter for at lave mobilfriskole og så bruge computere og digitale læringsmidler, hvor formål og kontekst er klart defineret. Skolen kan begrænse forstyrrelser (og fristelser) i undervisningen ved at lukke for netadgang til sider med spil, shopping, streaming og sociale medier.

Det bedste værn mod fake news, skærmafhængighed og digitale krænkelser
Mads lægger vægt på at vi kan lære eleverne at gennemskue digitale teknologier og misinformation, når vi fortæller dem om de forretningsmæssige, sociale og psykologiske mekanismer bag. Den viden gør dem i stand til at udvikle deres kritiske sans og aktiverer deres sunde fornuft. Både når de ser, læser og deler indhold og kommunikerer med andre online. 

Hvad er det for et (digitalt) Danmark, vi danner og uddanner til?

Carsten Beck

Vi kan ikke komme udenom fremtiden. Så kort kan det siges. Men hvilke ting kan vi forestille os om fremtiden allerede nu? Hvad peger pilene mod?

Når man forestiller sig fremtiden, tager man samtidig udgangspunkt i sin egen tid
Bud på teknologiske fremskridt er en klassiker, når man gisner om hvad der kommer til at ske i fremtiden. Tidligere har det været rulletrapper i private hjem og landingsplads på taget. Magelighed og tilgængelighed går også igen, når vi kortlægger megatrends, hvor kunstig intelligens vil lette vores arbejde og robotter kan varetage flere og flere funktioner. 

Generationsskifte eller livsfaser?
Før vi taler om fællestræk for en hel generation i fremtiden, så kan vi også overveje om det, der kommer til at ske vil være knyttet til livsfaser og begivenheder som barndom, skolegang, arbejdsliv, pension m.m. Nye teknologier gør det muligt at handle præventivt inden for sundhed og forlænge vores levealder. Det vil skabe nye vilkår, uanset hvor vi er i livet.

Den teknologiske udvikling accelererer hurtigere end nogensinde
Verden er i forandring. Det nytter ikke noget at sætte sig ned og vente på det hele går over. AI er kommet uanset om vi vil havde det eller ej, og det vil blive ved med at påvirke verden omkring os og vores måde at leve på. 

Vores rolle i samfundet kommer til at ændre sig på en række parametre som arbejdsmarked, familie, individualitet og stat, region og kommune. Hvor vi tidligere har haft en plads i samfundet som arbejdsheste, giver teknologien plads til at vi i Danmark i højere grad vil kunne gøre ting ud fra lyst og personlige præferencer. 

Kom med ind i maskinrummet​

SkoleIT-holdet

I år løftede vi sløret for en lang række af udviklingsprojekter, der kan skabe værdi for jer. 

IT-sikkerhed
God sikkerhedspraksis består af både tekniske tiltag og menneskelig sund fornuft. SkoleEnheder beskytter skolens data på jeres computere og tablets, så I lever op til jeres GDPR-forpligtigelse. Derudover har vi lavet videoer med awareness-træning på mit.skoleit.dk – til alle jer med SkoleWiFi.

Administration
SkoleKontor kan I nu sende samtykkeerklæringer og ansættelseskontrakter til digital underskrift – direkte fra Outlook. Forældre kan også uploade dokumenter sikkert til jer gennem skolens hjemmeside. 

Som noget nyt vil I få adgang til ‘Kontorhjælperen’, der er en generativ AI skræddersyet til skolens administrative arbejde.

Telefoni og møder
Vi udvider jeres mulighed for at tilpasse beskeder i SkoleTelefoni til særlige uger i løbet af skoleåret. I kan gøre det nemmere at deltage i onlinemøder med mødeskærme fra Cisco-Webex. 

Undervisning
Til næste skoleår kan I lave genveje på tværs af årgange og klasser på Mit SkoleIT.

For at understøtte UVM’s anbefalinger til skærmbrug i skolen bliver det muligt at mindske digitale forstyrrelser og gennem SkoleWiFi lukke ned for sider med spil, streaming, shopping, sociale medier samt gambling og kunstig intelligens. 

Til SkoleCloud kommer ‘Elevhjælperen’. En generativ AI, der hjælper eleverne med forslag til at nå frem til en løsning eller et svar, men ikke giver et resultat. 

Sæt kryds i kalenderen
1. april 2025 til SkoleIT Event på Nyborg strand

Tilmeld dig
SkoleIT Event 2025
Tak for din tilmeldning
Du vil modtage en mail, når vi har nyt om SkoleIT Event