Højdepunkter fra
SkoleIT Event 2025

Ledelse og IT-ansvarlige fra frie og private skoler var samlet med et fælles fokus på teknologi og AI. 

Teknologi og dannelse

Anders Fogh Jensen

Hvad betyder det for dannelsen, at vi tilegner os verden igennem teknologi?

Anders Fogh Jensen beskriver dannelsesbegrebet fra antikken til i dag, hvor vi som mennesker og samfund har stræbt efter mere end viden og færdigheder. Dannelse er dette ‘mere’ og inkluderer blandt andet vores sanser, dømmekraft og situationsfornemmelse, som er med til at forme vores verdensbillede. 

Gennem historien har vi udviklet, finpudset og brugt teknikker og teknologi. Redskaber som hammeren forlænger kroppens arbejde og instrumenter som uret bygger på en teori med et fælles udgangspunkt for at relatere til verden. I dag findes mange af vores daglige handlinger i en digital version (finde vej, skrive noter, søge information), og vi er afhængige af at være online for at indgå i samfundet og fællesskaber (e-Boks, intra og apps til underholdning og sociale relationer). 

Udover viden, er almendannelse en vigtig post i vores uddannelsessystem, og det bliver set som personlige egenskaber, som alle burde have. Det bliver ofte sat i modsætning til tunnelsyn, hvor man ser verden som en barbarisk kyklop – endimensionelt og udannet. Når teknologi overtager vores sansning og dømmekraft, kan det påvirke vores dannelse. Vi kan miste vores retningssans, når vi overlader styringen til Google Maps, og vi stoler måske mere på vores smartwatch end på vores egen kropsfornemmelse.

Dannelse i en digital tidsalder kræver, at vi forholder os kritisk til teknologiens rolle i vores liv. Vi kommer nemt til at se disse teknologier som en selvfølge uden at ænse teorien bag teknikken – og selv hvis vi ser teorien, er vi ofte nødt til at overtage det indbyggede verdensbillede for at være kompatible med andre. For at bevare vores dømmekraft og sanser må vi balancere den digitale bekvemmelighed med aktiv sansning og refleksion. Teknologi bør støtte – ikke erstatte – vores evne til at forstå og navigere i verden.

Mikkel Aslak

Mellem frygt og fornuft
- Digitalisering, skærmtid og kunstig intelligens

Mikkel Aslak efterlyser en mere nuanceret debat om digitalisering og skærmbrug i skoleregi.  Både fordi meningstunge ‘for’ og ‘imod’ er svære at forene, og fordi ‘skærmtid’ dækker bredt. Det er alt fra noter/skrivning, didaktisk klik og lær, film/e-bøger til producerende og kreativt arbejde. Sidstnævnte favner podcasts, grafisk design, video/stop motion, kodning m.m.

Hvis vi ønsker mindre tid med skærme, skal vi se på, hvornår vi bruger didaktiske, semantiske og funktionelle læremidler. Der er med andre ord forskel på, om vi bruger digitale værktøjer til at skabe lyd og billeder, eller til at erstatte kladdehæfter og bøger.

Når det gælder AI i undervisningen, peger Aslak på et ‘uddannelsesparadoks’. Det kræver, at skolen er med til at kvalificere elevernes kompetencer og kritiske sans, så de får viden og erfaring med teknologien. Lykkes det, kan AI-redskaber bruges som en medspiller, der giver alle elever lige muligheder. Lykkes det ikke, vil uligheden mellem de ressourcestærke og de svageste elever øges markant. 

I øjeblikket er det en balancegang at bruge AI i undervisningen, når prøverne ikke er tilpassede til det. Aslak opfordrer til, at vi skifter fokus fra præstation til mestring. Når eleverne arbejder procesorienteret og bruger hjælpemidler på en velovervejet måde, giver det spændende projekter, og eleverne er mindre tilbøjelige til at snyde, hvis det handler om andet end resultater og udenadslære. 

Som konklusion mener Aslak, at vi skal fokusere på kvaliteten af undervisning med skærme og gøre eleverne til kreative skabere og kritiske forbrugere. Hvis pendulet svinger fra ‘overdigitalisering’ til ‘overkompensering’ (papir og blyant), så går vi glip af noget.

Undervisning, AI og prøver

Prøver og snyd

Mange efterlyser et overblik over mulighederne for at forhindre brug af AI under prøverne. Der er i øjeblikket fire forskellige bud:

  1. Anti-AI-værktøjer
  2. Digital overvågning
  3. Filter på netværket
  4. Tilsyn

Det er desværre ikke muligt at helgardere sig mod snyd med AI. Selvom skolen blokerer for ChatGPT m.fl. eller sætter begrænsninger med anti-AI-værktøjer og digital overvågning, så bliver der hele tiden udviklet nye programmer, værktøjer og sider, som elever vil kunne bruge til at omgå det.

SkoleIT's anbefalinger

Vores råd er at benytte mulighed nr. 4, nemlig tilsyn –og gerne i kombination med et filter, der kan sortere nogle af de mest gængse omveje fra. Hvis I laver tilsyn til terminsprøver, kan det have en forebyggende effekt mod snyd til afgangsprøverne.

Vi anbefaler også en stikprøvekontrol, hvor I udtager elevcomputere til kontrol af deres browserhistorik under prøven. Husk, at I skal orientere både elever og forældre om stikprøvekontrol forud for prøverne. I kan finde en skabelon til et orienteringsbrev på Mit SkoleIT.

Det nye fag i skolen: Teknologiforståelse

Teknologiforståelse skal gøre eleverne i stand til at forholde sig til teknologi på forskellige måder. Det handler blandt andet om digital myndiggørelse, computationel tankegang og teknologisk handleevne. Faget er på vej ind i grundskolen som et obligatorisk valgfag og skal samtidig indarbejdes i eksisterende fag.


Få viden, erfaring og sparring til at arbejde med teknologiforståelse

Udpeg to ambassadører blandt lærerne, som kan tage vigtig viden og konkrete idéer med tilbage på skolen:

  • Introduktion til teknologiforståelse som fag- og kompetenceområde
  • Indblik i grundlæggende begreber
  • Inspiration til praksisnære undervisningsforløb
  • Dialog og sparring med andre lærere fra frie og private skoler

Der er kurser i Jylland og på Sjælland.

Ny forordning sætter fokus på AI-færdigheder hos ansatte

Danmark og resten af EU’s lande har vedtaget en AI-forordning med regler for kunstig intelligens. Det betyder blandt andet, at skoler bør sikre AI-færdigheder hos ansatte, der har berøring med AI. Det kan for eksempel være i kontorets arbejde, lærernes forberedelsestid og undervisningen med eleverne.

AI-færdigheder er inddelt i tre kategorier:

  • Teknologiske: Forståelse af, hvordan AI fungerer.
  • Praktiske: Erfaring med at bruge AI (at prompte m.m.).
  • Etiske: Problemstillinger ved AI (kildekritik, bias, læring m.m.)

 

Få AI-færdigheder med et fælles kursus til alle ansatte
I kan sørge for, at skolens ansatte har – eller tilegner sig – viden og tilstrækkelige AI-færdigheder ved at booke et kursus. Fordelen er, at det bliver afholdt på jeres skole, så alle ansatte får både viden, praktisk erfaring og etisk indsigt, som I kan bruge til netop jeres hverdag og jeres elever.

Sæt kryds i kalenderen
15. april 2026 til SkoleIT Event på Nyborg Strand

Nyheder

Login, licenser og automatisering

SkoleIT Login kan erstatte Unilogin​

SkoleIT Login fungerer som en fuld erstatning til Unilogin, og I kan tage det i brug med det samme. 

Det er et personligt login til alle jeres værktøjer, abonnementer og offentlige læringsportaler. I behøver derfor kun at huske ét brugernavn og én adgangskode i hverdagen.

Nye elever og ansatte kan aktivere deres SkoleIT Login hjemmefra, så de er oprettet, når de møder ind på skolen.

SkoleIT Login giver jer adgang til brugeradministrationen Mine Brugere, hvor I kan nulstille koder og følge aktiveringsstatus for alle elever og ansatte. Det gør det nemt at se, hvem der har brug for hjælp, og hvor de er gået i stå i processen. 

Ansatte oprettes automatisk i MitID Erhverv

Snart behøver I ikke længere at oprette ansatte manuelt i MitID Erhverv. Ansatte får straks adgang til de rette digitale tjenester, når de er oprettet i Mine Brugere. Når en ansat afmeldes fra skolen, bliver vedkommende også automatisk slettet i MitID Erhverv.

Kommer i løbet af 2025.

Tildel Office-pakken til relevante medarbejdere

Administrer Office-licenser direkte i Mine Brugere. Det gør det nemmere at styre antallet af licenser, så I har præcis dem, I skal bruge.

Kommer i løbet af 2025.

Hjælp til kontorets arbejde

Telefoni

Planlæg struktur og velkomstbeskeder til et helt skoleår af gangen. AI kan lave tekst til tale, så det er nemt og hurtigt at lave justeringer, hvis der opstår noget uforudset. 

Lav mobilen om til en arbejdstelefon, så I kan ringe ud fra skolens nummer hjemmefra eller flytte opkald fra kontorets bordtelefon til mobilen uden at afbryde samtalen. 

Send, modtag og underskriv fortrolige dokumenter

Det er nemt og sikkert at dele fortrolige oplysninger mellem kontoret og privatpersoner. Send samtykkeerklæringer og ansættelseskontrakter til digital underskrift eller prøvebeviser til tidligere elever – alt sammen direkte fra Outlook.
Forældre, jobansøgere og samarbejdspartnere kan dele dokumenter med jer ved at uploade dem via jeres hjemmeside. De bliver gemt direkte i en mappe på jeres SkoleKontor.

Fremover kan I bruge alle tre funktioner ubegrænset – og uden ekstra omkostninger- hvis I har SkoleKontor. 

 

 

Kontorhjælperen

Har du brug for en ekstra hånd til at oversætte tekster, lave resumer af materiale og formulere invitationer, mails eller nyhedsbreve?

Den nye AI-baserede Kontorhjælper hjælper dig direkte på SkoleKontor. Den bygger på Open AI’s GPT-4, samme teknologi som ChatGPT. Forskellen er at Kontorhjælperen tager højde for din sikkerhed og skolens data. 

Kontorhjælperen har tre funktioner:

  • Almindelig GPT-4 – til generelle opgaver

  • Korrekturlæser – til at sikre en fejlfri tekst

  • Oversætter – til hurtig og præcis oversættelse

Online tilstedeværelse og synlighed

Invitér verden med ind på skolen

Et besøg på hjemmesiden kan være det første skridt mod et besøg på skolen. Derfor er det vigtigt at tegne et helstøbt billede af skolens værdier, stemning og fysiske rammer, når elever og forældre finder jer online. Med få midler kan I lave en tidssvarende hjemmeside, der gør det nemt at finde informationer og samtidig viser øjeblikke fra jeres hverdag, fællesskab og undervisningssituationer.

SkoleIT Webhosting står for drift af jeres hjemmeside og alt det tekniske der ligger i baggrunden. Der er altid hjælp til jer, der står for skolens hjemmeside. I kan altid få vejledning til at redigere indhold eller bruge hjemmesidens forskellige funktioner. I kan flytte jeres nuværende hjemmeside til SkoleIT Webhosting eller vælge en helt ny.

 

Demografi

Snart kan I følge demografiudviklingen blandt potentielle elevgrupper for

  • hele landet
  • en enkelt landsdel
  • jeres nuværende elevers postnumre.

 

I får hurtigt og nemt et overblik over, hvordan fremtiden ser ud for jeres elevgrundlag – og om der eventuelt er behov for at iværksætte initiativer for at optage en større andel af ungdomsårgangen for at fastholde samme elevtal.

Demografi-værktøjet bliver tilgængelig som en del af Indsigt-sektionen på Mit SkoleIT i løbet af det kommende skoleår.